Misschien het je onlangs een (nieuwbouw)woning gekocht of woon je al een tijdje in jouw huidige woning en is deze toe aan een verbouwing. Zeker in coronatijd blijven sommige mensen geld over houden omdat ze niet op vakantie gaan. De nieuwe keuken, die je al die jaren al op je wensenlijstje had staan, kan nu gerealiseerd worden. Je schakelt een aannemer in, maar dan begint de ellende. De tegels zijn niet goed gelegd, de wasbak is lek en tot overmaat van ramp laat de aannemer niets meer van zich horen. Kortom, het werk valt tegen, de kosten die je ondertussen al hebt gemaakt zijn hoog en de aannemer laat niets meer van zich horen. Wat nu?

Voorkom problemen

Door van te voren goed onderzoek te doen, kun je jezelf een hele hoop ellende besparen. Er zijn een hele hoop goede aannemers, maar er zijn ook prutsers. Kies daarom niet voor de eerste de beste aannemer. Vooraf onderzoek doen is erg belangrijk. Zoek goed op Google naar recensies over verschillende aannemers. Let er ook op of de aannemer eerder een soortgelijke werkzaamheid of een soortgelijk project heeft gedaan. Een goede timmerman is namelijk niet meteen ook een goede tegelzetter. Ook doe je er verstandig aan om alle afspraken schriftelijk te bevestigen, dus niet alleen bij het tot stand komen van de oorspronkelijke overeenkomst maar ook wanneer er sprake is van meerwerk. Vergelijk het met een huurovereenkomst. Hierin staan als het goed is ook alle afspraken duidelijk op papier en daar kunnen mensen van de afdeling huurrecht bij RechtNet Advocaten goed bij helpen.

Wat te doen bij problemen? 

Het gebeurt vaak dat mensen geen vertrouwen meer hebben in hun aannemer en dan maar besluiten om een andere aannemer in te schakelen. Pas daarmee op. Je moet namelijk altijd de oorspronkelijke aannemer in de gelegenheid stellen om de gebreken te herstellen, anders kan eventuele schade niet worden verhaald. 

Ga praten met de aannemer

Ga met je aannemer praten over de problemen die je ervaart. Wanneer dit niets oplost, kun je een ingebrekestelling sturen. Dit kan per e-mail of per brief. Hiermee laat je de aannemer weten welke gebreken en zijn en stel je de aannemer in de gelegenheid om dit op te lossen. Geef de aannemer een redelijke termijn en wacht geduldig af. Wanneer de aannemer daarna nog steeds niet in actie komt is het tijd om een procedure te starten en het werk eventueel door een derde partij zoals RechtNet te laten herstellen.