Een taart is een meestal cirkelvormig gebak dat in Friesland vooral wordt gegeten tijdens feestelijkheden, bijvoorbeeld bij het vieren van een verjaardag. Soms wordt taart ook als nagerecht geserveerd. Een taart kan gemaakt worden van verschillende soorten deeg, vulling en versiering. Er zijn heel veel populaire soorten taarten, zoals appeltaart, chocoladetaart, slagroomtaart, kwarktaart en cheesecake. Typische Friese lekkernijen zijn de Fryske dúmkes, Oranjekoek en drabbelkoeken. Je kunt ook zelf een taart bakken met behulp van recepten of een kant-en-klare mix. Maar je kunt jouw taart ook bestellen bij een Friese bakkerij.

Zelf bakken of toch liever online bestellen?

Een taart kan je eenvoudig zelf bakken. Op het internet vind je de wereld aan recepten. En bij de supermarkt koop je talloze soorten taartmixen waarmee je vaak binnen mum van tijd een heerlijke taart klaarmaakt. Maar soms heb je hier geen tijd voor, en soms wil je simpelweg iets speciaals. In dat geval kan je ook eenvoudig een taart online bestellen.

De voordelen van online bestellen

  1. De keuze is ontzettend ruim. Je kunt kiezen uit verschillende aanbieders en tientallen smaken, vormen en soorten.
  2. Je kunt eenvoudig een foto of tekst op je taart laten drukken voor een persoonlijke touch
  3. Je kunt de taart op elk moment van de dag bestellen en laten bezorgen op het gewenste adres. Dit kan bij jou thuis zijn, maar ook bij iemand in Friesland die je wil verrassen
  4. De prijzen zijn online vaak nog lager dan bij de lokale bakkerij. Je kunt daarbij eenvoudig prijzen met elkaar vergelijken
  5. Je bespaart tijd en moeite door niet zelf naar de winkel te hoeven gaan. De meeste taarten worden de volgende dag al aan huis geleverd

Typische Friese lekkernijen en gebak

Friesland heeft een aantal typische zoete lekkernijen, gebak en taarten die je misschien nog niet kent. Deze kan je vaak ook gewoon online bestellen bij de moderne Friese online bakkerij zoals Bakkerij van der Werf uit Workum, Bakkerij Heslinga in De Westereen of Echte Bakker van der Veer.

  1. Fries suikerbrood: een zoet brood met suiker en kaneel erin meegebakken. Dit wordt vaak gegeten bij het ontbijt of de lunch, of als tussendoortje.
  2. Fryske dúmkes: zoete koekjes met anijszaad en hazelnoten. Deze worden meestal geserveerd bij de koffie of thee. De naam betekent Friese duimen, omdat de bakker zijn duim in het deeg drukt.
  3. Oranjekoek: een platte koek met sinaasappelsnippers en roze glazuur. Deze wordt vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden, zoals verjaardagen of bruiloften. De naam heeft niets te maken met Koningsdag, maar komt van de oranjesnippers.
  4. Sneekse drabbelkoeken: dunne en knapperige koeken met boter en stroop. Deze worden gemaakt door het beslag te drabbelen (druppelen) op een hete plaat. Ze komen oorspronkelijk uit Sneek, maar zijn nu overal in Friesland te vinden.