Cultuur & munteenheid

Waar moet je op letten bij het internationaal zaken doen?
Meer

Cultuur

Stel je voor, je werkt in de logistiek en voor een klant moet je een paar containers doorvoeren naar Japan waarbij er contracten ondertekend worden. Eenmaal in Japan vraag je of de contracten in orde zijn en je de containers mag versturen vanuit Nederland. Het enorme dilemma voor bij Japanners is dat ze geen woord hebben voor “ja” of “nee”. Mocht je kijken in het woordenboek zul je waarschijnlijk “Hai” vinden, dit betekent eigenlijk ja en nee tegelijkertijd. Om de containers te mogen versturen vanuit Nederland moet de Japanner akkoord gaan met je voorstel en niet per se ja of nee antwoorden. Het is wel al eens voorgevallen dat iemand dacht dat de Japanner “ja” zij maar eigenlijk het niet eens was. Misverstanden kunnen dus sneller voorkomen dan dat je zou denken, vooral in de Aziatische landen.

partner

Neem een partner mee

Als je internationaal zaken gaat doen is het altijd handig als misschien iemand kent die al in het land is geweest waarmee je zaken wilt voeren. Dit kent waarschijnlijk de taal, de cultuur en de manier van onderhandelen door en door en kan ingrijpen wanneer het dreigt mis te gaan. Een talen vertolker kan bijvoorbeeld iemand zijn die je kan meenemen. Let wel op, in sommige landen zijn ze juist meer gevleid en geneigd om je als zakenpartner te beschouwen als je ook hun taal kunt spreken. Natuurlijk moet je niet beginnen met heel het Chinees alfabet van buiten te leren, maar een paar woorden en zinnen zijn alvast een enorm voordeel. In de Aziatische wereld stellen ze het op de prijs dat je een inspanning doet om de taal te leren en hun cultuur te begrijpen.

De munteenheid

Wanneer je transacties wilt doen met verschillende landen moet je altijd rekening houden met de munteenheid. Op een factuur zal dit natuurlijk aangepast worden en zal de koers automatisch veranderen. In sommige landen kan het bedrag dat je voorstelt bijvoorbeeld niets voorstellen of juist gigantisch veel. Let ook hier op bij witwaspraktijken, ze kunnen jou bijvoorbeeld gebruiken als derde persoon om zo winst te maken om de munteenheid.

munteenheid