Instructievideo’s zijn erg populair. Dat is niet zo gek, een goede instructievideo helpt enorm met leren. Met een video kun je zaken snel en gemakkelijk duidelijk maken en uitleggen, waardoor een video dan ook erg geschikt is als medium om een instructie te maken. Wil je een instructievideo maken? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten.

Een instructievideo maken is lang niet altijd zo makkelijk als de meeste mensen denken. De video moet immers pakkend en duidelijk zijn. Heb je niet veel ervaring in het maken van video’s, dan kun je er ook voor kiezen om een instructievideo te laten maken in samenwerking met Cooler Media. Zo weet je zeker dat jouw video echt zal knallen.

Maak een plan

Voordat je überhaupt begint met het maken van de instructievideo, is het belangrijk dat je een duidelijk plan maakt. Schrijf uit wat er in de video moet komen, wat het doel is van de video en wat ieder shot moet zeggen. Is het een wat langere video? Dan is het goed om een filmschema te maken waarbij je voor ieder shot een korte beschrijving en instructie noteert. Zo is alles op het moment van opnemen helemaal duidelijk en blijven er geen vragen over.

Zorg voor de juiste tools

De juiste tools zijn erg belangrijk voor het maken van een goede video. Wil je een animatievideo maken, dan is het belangrijk dat je een programma hebt waar je goede animaties in kunt maken. Als je wel live gaat filmen, dan is een goede camera onmisbaar, net als een goede geluidsset. Verder heb je ook programma’s nodig om de video’s mee te kunnen bewerken en editten. Zo zorg je voor een strakke video die er echt goed uitziet.

Oefen van tevoren

Is het de bedoeling dat je in beeld komt voor je video? Oefen dan een paar keer van tevoren. Veel mensen vinden het spannend om op camera iets uit te leggen en dat is dan al snel te merken aan de video. Oefen daarom een paar keer van tevoren en laat iemand je tips geven. Neem vervolgens ook de tijd voor het opnemen van de video. Lukt de eerste opname niet, of maak je een foutje? Laat je dan niet van de wijs brengen en begin gewoon opnieuw.