Groupage is het bundelen van meerdere kleinere ladingen in één container. Dit heeft als doel dat het transportproces efficiënter wordt ingericht. Vooral voor kleinere bedrijven biedt groupage transport uitkomst. De logistieke kosten worden zo verminderd en er kan toch gebruik worden gemaakt van een container. Een logistiek bedrijf kan groupage transport eenvoudig aanbieden vanwege de opkomende vraag.

Besparing van kosten

Bij groupage transport worden meerdere kleinere ladingen van verschillende bedrijven samengebracht in één container. De huur van de container wordt gedeelt met de andere bedrijven. Groupage transport is een interessante optie voor de kleinere ondernemers. Hun goederen worden zo toch vervoerd tegen een betaalbare prijs. Mede dankzij groupage transport kunnen kleinere bedrijven zich ook begeven op het internationale handelspodium. Deze vorm van transport is zeker een kostenefficiënte logistieke oplossing voor kleinere bedrijven.

De voordelen

Veel experts zijn voorstander van groupage transport, met name door de efficiëntie en de milieuvriendelijkheid die het met zich meebrengt. Doordat er meerdere partijen gebruikmaken van de anders onbenutte ruimte in de containers of vrachtwagens, kan ervoor worden gezorgd dat de laadruimtes altijd optimaal worden benut. Daarnaast zorgen de verschillende opdrachtgevers die gebruikmaken van de container voor een scherpe prijs voor het transport. Kiezen voor groupage zorgt voor een lagere impact op het milieu. Er is namelijk minder transport nodig, omdat meerdere bedrijven van één zending kunnen profiteren.

Internationaal groupage transport

Groupage transport kan in Nederland worden uitgevoerd, maar zeker ook in het buitenland. Denk hierbij aan onze nabijgelegen buurlanden, bijvoorbeeld Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk. Vooral groupage naar Duitsland is populair, omdat de afstand tussen Nederland en Duitsland zo klein is. Het transport gaat dan logischerwijs via de weg, in speciale vrachtwagens.

Groupage versus stukgoed

Bij groupage hebben we het dus over het gebundeld verzenden van diverse ladingen, van meerdere bedrijven. Stukgoed gaat letterlijk om een goed en niet om een samengevoegde zending. Bij stukgoed kan gedacht worden aan enkele dozen op een pallet. Een stukgoed is dan een eenheid die verpakt is.