Duurzaamheid is ontzettend belangrijk. Veel mensen proberen al met kleine stapjes wat duurzamer te leven. Dit kan bijvoorbeeld door minder vlees te eten, de verwarming een graadje lager te zetten, vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Al deze dingen zijn uiteraard goed, want elk beetje helpt. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat je met jouw baan ook een duurzame bijdrage kan leveren? Er zijn namelijk steeds meer banen in duurzaamheid. Dit kan door een duurzame baan aan te nemen, bijvoorbeeld als milieubeleidsadviseur, maar het kan ook door bij een duurzame partij te gaan werken.

Zelfde baan, duurzame context

Het is dus geen probleem als jouw vakgebied niet per se met duurzaamheid te maken heeft. Hoe jij dan toch duurzaam kan gaan werken, is erg makkelijk. Ga gewoon voor een bedrijf of organisatie werken dat zich bezig houdt met duurzaamheid, het klimaat of het milieu. Een concreet voorbeeld is bijvoorbeeld als jij opgeleid bent tot marketingadviseur. Dit is niet per definitie een duurzame baan. Toch kan jij een verschil maken, als jij in het marketing team gaat werken van een duurzaam energiebedrijf, of een non-profitorganisatie zoals Extinction Rebellion. Zo hoef je je niet om te scholen tot bijvoorbeeld milieuadviseur, maar kan je toch duurzaam werk doen.

Geen drastische maatregelen? Geen probleem

Zoals je ziet, hoef je dus niet enorm drastische maatregelen te nemen om duurzaam te werken. Of je opleiding was al duurzaam, of je gaat bij een ander bedrijf werken. Vind jij het alsnog een te grote stap om jouw huidige werkgever te verlaten, geen probleem. Probeer dan jouw huidige baan zo duurzaam mogelijk te maken. Koop in op de lokale markt, probeer zo min mogelijk naar verre gebieden te exporteren. Daarnaast kun je ook als facilitair manager binnen het bedrijf wat aan duurzaamheid doen. Maak de kantine vleesvrij, en gebruik herbruikbare borden en bestek. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen.

Direct met een duurzame baan beginnen

Ben je pas net afgestudeerd en wil je direct een duurzame baan? Dan is het slim om online naar vacatures te zoeken. Op internet staan namelijk ontzettend veel vacatures. Natuurlijk kun je gewoon in de zoekbalk typen: vacatures natuur en milieu. Echter, wil je specifiek op zoek naar een bepaald bedrijf, dan is het slimmer om hen even op LinkedIn op te zoeken. Zo kun je kijken of het bedrijf wel echt bij jou past, en waar zij precies naar op zoek zijn in een werknemer. Past het bij jou? Solliciteer dan snel!

Waarom is het zo belangrijk?

Maar waarom is het nou zo dringend om een duurzame baan te nemen? Dat komt omdat de tijd dringt. De poolkappen smelten, en de kans op natuurrampen wordt elk jaar groter, als de klimaatproblemen niet worden aangepakt. Daarom moeten mensen zich bezighouden met zorgen voor de natuur, onze leefstijl verduurzamen, schade aan het milieu herstellen, enzovoort. Het is natuurlijk niet gek dat je zomaar je hele leven omgooit, maar probeer je leven steeds meer te verduurzamen. Een goede eerste stap is dus met het verduurzamen van jouw baan. Praat met jouw werkgever en kijk samen hoe jouw baan en bedrijf verduurzaamd kunnen worden.