Freelance – Striive.com werken is niet voor iedereen, want waar de één de voorkeur geeft aan een vast contract, stabiliteit en minder verantwoordelijkheden wil de ander juist op eigen benen staan en zelf bepalen waar en wanneer hij of zij werkt. Als zelfstandige werken neemt ook wel onzekerheden met zich mee, want wat gebeurt er als je geen klanten en opdrachten hebt en hoe zorg je ervoor dat je nooit zonder werk komt te zitten? Met andere woorden, hoe word je succesvol? In onze blog geven we een paar handige tips en trucs!

Freelance werken? Doe een test!

Weet je niet zeker of freelance werken iets voor jou is, maar ben je wel geïnteresseerd om als zelfstandige verder te gaan? Doe dan een test! Op de website van de Kamer van Koophandel kun je cursussen en trainingen volgen waarmee je kunt bepalen of je het wel in je vingers hebt. Je moet immers toch bepaalde competenties bevatten wanneer je als zzp’er aan de slag gaat. Ook via het UWV kun je cursussen en trainingen volgen en het UWV stimuleert zelfs mensen om als zelfstandige verder te gaan, nadat ze bijvoorbeeld hun baan zijn verloren.

Op zoek naar klanten en dan vooral de juiste klanten

Ondernemen en freelance werken geeft meer vrijheid, maar freelancers zijn al snel geneigd om op iedere aanvraag ‘ja’ te zeggen. Vooral in de beginfase als er nog niet heel veel klanten zijn. Maar word je er ook gelukkig van? Dat is toch een serieuze vraag die je jezelf moet stellen. Je kunt veel beter voor klanten kiezen waar je niet alleen goed aan kunt verdienen, maar waar je ook energie van krijgt. Dan is de klus makkelijker vol te houden en ga je met plezier ‘naar je werk’. Alleen dan kun je ook succesvol worden en let je ook veel minder op hoeveel uren je per week ook daadwerkelijk werkt.

Freelance werken? Schreeuw het van de daken!

Je hebt natuurlijk wel klanten nodig om succesvol te worden, want alleen als je de jaarafsluiting met een mooie winst kunt afronden kun je echt spreken over succes. Daarom moet je het ook van de daken schreeuwen dat je freelance werkt! Zorg er dus voor dat mensen je kunnen vinden. Bouw een mooie website of laat er eentje bouwen als je er geen kaas van hebt gegeten en investeer in advertenties. Bijvoorbeeld via Google of in advertenties op websites en in fysieke media, zoals tijdschriften en kranten.

Jezelf blijven ontwikkelen

Een andere methode om succes te zijn en ook om dat te blijven is om jezelf te blijven ontwikkelen. Investeer vooral in jezelf! Volg cursussen en trainingen en wordt een expert in jouw vakgebied. Maar je kunt ook training en cursussen volgen met betrekking tot timemanagement, communicatie of op andere gebieden waar je misschien nog niet gedreven in bent. Hier kun je uiterst succesvol mee worden. Het is toch fantastisch als je straks met jouw skills vrijwel iedere lead kunt omzetten naar een langdurige samenwerking? Of dat je jouw tijd zo goed kunt indelen en dat je meer freelance opdrachten kunt uitvoeren? Of juist meer van je vrije tijd kunt genieten?