Zorgpremie, oftewel de ziektekostenpremie, is een vast bedrag dat je iedere maand voor je zorgverzekering betaalt. Iedereen in Nederland moet zodra hij of zij achttien wordt zorgverzekering gaan betalen. Bij zorgverzekering moet je dus ook premie betalen. Premie is het bedrag dat je aan je verzekeraar betaalt voor je verzekering. Er kan ook sprake zijn van een premieverhoging, zoals het woord het eigenlijk als zegt wordt de premie dan hoger. Dat is wat er is gebeurd in Friesland. Er is een lichte premieverhoging gekomen. We gaan het daar in dit artikel meer over hebben.

Wanneer mag een premieverhoging?

Iedereen die in Nederland woont, werkt en achttien is heeft dus een zorgverzekering. Je kan eventueel je zorgverzekering vergelijken op deze website: https://www.vergelijkdezorgverzekeringen.nl/zorgvergelijker/ 

Bij de zorgverzekering komt er ook premie kijken. Soms is er ook sprake van een premieverhoging, maar wanneer mag en kan dit? In de polisvoorwaarden moet staan of de verzekeraar zijn prijzen mag verhogen. Als dit niet in de polisvoorwaarden staat, of er staat dat hij dat niet mag doen dan mag de verzekeraar de premie niet verhogen. In dat geval kan je ook de verzekering opzeggen zonder verdere kosten. Als het wel in de polisvoorwaarden staat dan moet de verzekeraar u van tevoren zeggen dat hij de premie verhoogt. Je mag de verzekering niet opzeggen als de verhoging niet de keuze van de verzekeraar is. Bijvoorbeeld als de assurantiebelasting wordt aangepast. Als de verzekeraar de premie binnen 3 maanden verhoogt, nadat  je de verzekering hebt afgesloten dan mag je van de overeenkomst af en hoef je niet het jaar af te wachten en je hoeft ook de verhoging niet te betalen.

De Friesland

Zoals je al aan de titel hebt kunnen zien, is de premie lichtelijk verhoogd in De Friesland. Zorgverzekeraar De Friesland heeft de nieuwe premie voor 2022 bekendgemaakt. De Alles Verzorgd Polis oftewel de naturapolis stijgt met drie euro per maand. Dat betekend dat de nieuwe premie uitkomt op € 131,45 in 2022. Naast de lichte premieverhoging biedt De Friesland nog een aantal aanvullende zorgverzekeringen aan.

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening

Als er een premieverhoging en het staat wel in de polisvoorwaarden, maar je bent het er niet mee eens? Dan kan je een klacht indienen bij je verzekeraar. komt Komt er geen goed) oplossing voor je klacht of reageert de verzekeraar niet binnen 6 weken? Dan kan je terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening oftewel Kifid. Voor het indienen van een klacht bij het Kifid hoef je niet te betalen.Het Kifid beoordeelt eerst of je zaak geschikt is voor bemiddeling door de Ombudsman en daarna helpen ze je verder.